Maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa Noormarkussa saatiin tänään miesten yhteislähdössä yllätysmestari. Suomen mestariksi polki tiukassa loppukirissä pitkänlinjan pyöräilijä Anders Bäckman IBD Cycling -tiimistä. Hopealle ajoi Sauli Pietikäinen (TWD Länken), joka voitti samalla myös U23-sarjan mestaruuden. Pronssille kiihdytti Turun Urheiluliiton Lauri Seppä.

Kilpailu lähti liikkeelle kovavauhtisesti alusta alkaen. Päivän reitti kierrettiin 15 kertaa ja matkaa kertyi 190 kilometriä. Bäckman oli mukana heti ensimmäisessä yhdeksän miehen irtiotossa.

– Siinä oli heti alusta asti yritystä saada irtiotto ja aika nopeasti se tulikin. Suurin osa kilpailustani eteni irtiotossa, Bäckman kertasi.

Välissä pääjoukko ajoi ryhmän kiinni ja Turun Urheiluliiton Mika Simola pääsi karkuun yksin. Simola kuitenkin saavutettiin ja viimeisille kierroksille karkuun lähtivät neljä kilpailijaa; Anders Bäckman, Hiski Kanerva (CycloVision), Lauri Seppä ja Sauli Pietikäinen.

– Kyllä minä voittoa toivoin ihan siitä asti, kun irti päästiin. En uskonut sitä kyllä ihan varmasti vasta kun maaliviiva oli ylitetty. Ja senkin jälkeen se tuntui vielä epätodelliselta, onnellinen Bäckman naurahti.

Bäckmanin ajokunto osui kohdallaan juuri oikeana päivänä ja mies saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa ja suoraan kultaisen.

– Matkan varrella jalat kramppasivat muutaman kerran, mutta sain ne rauhoittumaan. Missään vaiheessa ei tuntunut ylitsepääsemättömältä.

– Tiimi kontrolloi koko ajan kilpailua hienosti ja tilanne oli hallinnassa. Ilman tiimiä lopputulos ei olisi ollut näin hieno, Bäckman kehui.

Hienoisena ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt viime vuoden suomenmestari, Skoda Cycling cupia johtava Matti Manninen (CIF) jäi kisassa lopulta viidenneksi. Manninen ajoi koko kisan pääjoukossa, jonka yritykset saavuttaa kvartetti kuivuivat kokoon kerta toisensa jälkeen. Kirimies Manninen ajoi pääjoukon ensimmäisenä yli maaliviivan.

Seuraavat pyöräilyn SM-kilpailut ajetaan ensi viikon perjantaina Vantaan SM-viikolla. Siellä kilpaillaan kriteriumin eli kortteliajon ja trialin suomenmestaruuksista.

– Seuraavan kerran kisaan Vantaalla korttelin SM-kisoissa, tämän päivän mestari päätti.

Katso päivän tulokset