Maantiepyöräilyn naisten yhteislähdön suomenmestaruus ratkaistiin tänään tiukassa loppukirissä. Suomen ykköskuski Lotta Lepistö (IK-32) näytti lopulta kirikuntonsa ja otti seitsemännen kerran SM-kultaa kyseisellä matkalla. Hopealle taisteli ensi kertaa Suomen maantiellä kisannut Eva Sarlin (Velociposse) ja pronssin nappasi Pia Pensaari (TVC).

– Aina voittaminen tuntuu hyvältä ja hienoa pukea SM-paita taas, ei tarvitse vaihtaa värejä, Lepistö myhäili tyytyväisenä.

Noormarkun tasaisella sadan kilometrin reitillä nähtiin irtiottoja useita. Mikään ei kuitenkaan pitänyt. Alussa irtioton tekivät Rosa Törmänen (IK-32) ja Elina Koskela (CCH). Kolmannella kierroksella Lepistö iski ja alkoi ajamaan naisia kiinni. Lepistöä ei kuitenkaan päästetty missään vaiheessa irti vaan muut kilpailijat ajoivat tiukasti peesissä. Hatkassa olivat kisan aikana myös Antonia Gröndahl (IK-32), Hanna Joronen (IBD Cycling) ja pitkän irtioton tehnyt Ida Sten (IK-32).

Reippaasti yli puolen välin jälkeen hiekkatiellä rikkoutui kärkijoukossa ajaneen Pia Pensaaren rengas, mutta taitava huolto korjasi sen nopeasti ja Pensaari saikin vielä kärjen kiinni ennen loppukiritaistelua. Maalisuoran viimeiseen nousuun ajettiin seitsemän kärkikuskin ryhmässä. Loppukirissä Lepistö oli ylivoimainen.

– Mukavaa oli ajaa kotireitillä. On silti hankala ajaa Suomessa, ainakin erilaista kuin maailmalla. Maailmalla ei ole vain yhtä merkattua kuskia. Kiva tietysti, että ajatellaan että olen niin kova kuski, että on pakko peesata koko ajan. Toisaalta toivoisin muiltakin kuskeilta vähän enemmän riskinottoa, Lepistö analysoi.

– Hiekkaosuus oli radassa se kohta, jossa porukka tuli kasaan taas. Eli vinkkinä huomiseen miesten kisaan, hän kuittasi.

Velocipossen Eva Sarlin kiri toiseksi. Hän ajoi Suomessa maantiekilpailussa ensimmäistä kertaa.

– Oli aika jännä ajo. Aika erilaista oli ajaa täällä verrattuna Belgian ja Englannin kilpailuihin. Kaikki vaan kyttäsi siinä Lotan perässä, Sarlin ihmetteli.

– Kaikki jäi loppusprintistä kiinni. Hienoa fiilis.

Sarlin asuu Englannissa ja hän voitti viime viikonloppuna ratapyöräilyn omniumin suomenmestaruuden.

– Seuraavana on tarkoitus osallistua SM-kriteriumiin ensi perjantaina Vantaalla. Tänään pidin erityisesti hiekkatiepätkästä, se oli minulle ominta, Sarlin totesi.

Lepistön seuraava kilpailu on Italian Giro Rosa, jossa Lepistön tiimillä Cervelo-Biglalla on kovat tavoitteet. Lepistö yrittää pärjätä tasaisemmilla pätkillä ja mäkisillä etapeilla hän auttaa Ashleigh Moolman-Pasiota parhaaseen tulokseen.

– Meillä on ihan selkeä tiimitavoite, katsotaan onnistuuko se.

– Kyllä tässä vielä on parantamisen varaa. Ennen Italiaa teen vielä pari kovempaa treeniä, Lepistö kertoi.

Seuraavat arvokisat Lepistöllä on EM-kilpailut Glasgowssa elokuun alussa. Suomen naisten joukkueeseen maantiekilpailuun on valittu Lotta Lepistö, Laura Vainionpää (GIF), Sari Saarelainen (Pyöräilyseura Let´s go) ja Antonia Gröndahl. Lue EM-valinnoista!

Maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa ajetaan huomenna miesten yhteislähtö klo 10. Sitä voit seurata suorana osoitteesta: https://youtu.be/iCRs8o-GSns

Kilpailun tulokset