Tampereen Härmälän Trial-halli täyttyy lauantaina 17. maaliskuuta Suomen pyörätrialin huipuista. Hallitsevan Suomen mestarin, Tampereen Pyöräpoikia edustavan Aleksi Sulkasen haastavat seurakaveri Antti Jukarainen sekä juuri Elite-luokkaan noussut 17-vuotias Jyväskylän Pyöräseuraa edustava Antti Rekilä.

Viimeisen neljän vuoden aikana Aleksi Sulkanen on voittanut kaikki SM-tittelit yhtä kilpailua lukuun ottamatta. Jukarainen voitti kaksi vuotta sitten trialin Suomen mestaruuden hallissa.

– Tasoero ajajien välillä ei ole suuri, mutta kilpailuissa Sulkanen on ollut hivenen parempi. Jukarainen menee hyvänä päivänä ohitse, arvioi trialpyöräilyn lajipäällikkö Jari Sulkanen.

Sulkanen ja Jukarainen ovat samassa seurassa treenikavereita ja sparraavat toisiaan koko ajan. Nyt myös jyväskyläläinen 18-vuotias Rekilä on noussut haastamaan tamperelaiset.

– Rekilä kehittyy nyt huimaa vauhtia, ja kyllä hän haastaa kaksikon jo tosissaan, Sulkanen toteaa.

Junnut hyvällä tiellä

Trialin SM-luokka on nimeltään Elite. Lisäksi SM-kisoissa kilpaillaan A, B, C super, C yleinen ja C vapaa -luokissa. Kilpailuihin osallistuu yhteensä vajaa 50 trialpyöräilijää.

– C-luokat ovat varsinaisia junioriluokkia. Tosin ykkösjuniorimme, tulevaisuutemme tähdet, kilpailevat jo A ja Elite -luokissa, vaikka ovatkin vasta 12-14-vuotiaita.

Pyörätrial onkin lajina kehittynyt Suomessa todella huimaa vauhtia.

– Koko lajin kannalta hienoa asia on, että Suomessa on tasokkaita junioreita kasvamassa hyvällä tiellä. Suomen 12-14-vuotiaat ovat samalla tasolla kuin heidän ikäisensä kansainvälisellä huipulla, tietää Sulkanen.

Hyvä osoitus tästä on esimerkiksi A-luokkaa ajavan 12-vuotiaan Niilo Stenvallin viime vuonna junioreiden MM-kisoissa ottama pronssimitali.

– Junioreiden taitotaso on suhteellisesti kovempi. He ovat kuitenkin fyysisesti niin pieniä vielä, etteivät pysty isoja paikkoja ajamaan. Voima vaan yksinkertaisesti loppuu jaloista. Kun voimaa saadaan enemmän, niin nykyiset huiput ovat kyllä helisemässä, Sulkanen uskoo.

Stenvallin lisäksi huippulupauksia A ja Elite-luokassa ovat Juho Tommila, Magnus Karlsson ja Samuel Engroos. Pistäkää nimet mieleen!

17.3. Trial SM-halli, Härmälän halli, Hissikatu 5, Tampere